lauantai 22. lokakuuta 2011

Functional Training

Eilen EN mennyt messuille.

Olin menossa, puin päälle, meikkasin, söin ja valmistauduin. Ovella vielä mietin, lähdenkö vai en. "Lähden", ovi kiinni -mäiskis- "voi prrrrrr***". Siinä samassa kun se ovi kolahti kiinni, huomasin, ettei kotiavain killunut avainnipussa. Siellä se oli lenkin jäljiltä toisen takin taskussa.

Soitto Securitakselle, puolen tunnin odottelu ja nuori komia vartijapoika tuli päästämään mut takaisin kotiin.
28€ kiitos ja hei.

Messulippu 14€ + seutulippu mennen tullen 6,74€ = 21€
Todennäköisesti olisin myös ostanut jotain, joten se 28€ olisi mennyt joka tapauksessa.

Kiukuspäissäni lähdin säästämään: pyörällä kauppaan: bensaa ja auton moottoria säästyi.

Lidlistä 2 purkkia maitoa: säästö 1€
K-kaupasta Pirkka Costa rica kahvia tarjouksesta 2 pakettia: säästö 3€
toisesta K-kaupasta lisää tarjouskahvia: säästö 3€
kolmannesta K-kaupasta lisää tarjouskahvia: säästö 3€

Toki kaupasta tarttui mukaan muitakin hyviä tarjouksia, mutta jo näistä tuli hyvä 1,5h kiukkulenkki aurinkoisessa ihanassa syysillassa ja säästöä tasan kymppi :)

Jos huomenna vielä käyn yhdeksässä K-kaupassa ostamassa ne max. 2/talous tarjouskahvia, saan säästöä yhteensä 28€ ja voin unohtaa että unohdin avaimet!

FUNCTIONAL TRAINING


Tänään oli functional training (eli tuttavallisemmin "funkkis") -koulutus Fressi Leppävaarassa, eli mun huudeilla. Functional trainig on nimensä mukaisesti toiminnallista harjoittelua. Toiminnallisuudella taas tarkoitetaan sitä, että harjoite sidotaan aina liikkeeseen. Samalla harjoituksella kehitetään lihaskuntoa, tasapainoa, koordinaatiota ja kehonhallintaa, hengitys- ja verenkiertoelimistöä unohtamatta. Monta kärpästä yhdellä iskulla.

Ei siis harjoitella lihasta vaan liikettä. Sopii erityisesti kuntoilijalle, kuntoutujalle, kiireiselle, tehoa kaipaavalle, urheilijoille, ihan kaikille siis! Ainakin oman vakkaritreenin vaihteluksi tai mausteeksi.

Kouluttajanamme toimi FAF:n Anki Forsman, jonka toiminnallisuus ei yhtään kärsinyt masuasukista, vaikka meitä sivustakatsojia välillä hirvitti ;)

Anki oli ihanan rento kouluttaja ja mielenkiintoisen aiheen parissa päivä meni tosi nopsaa. Kahvakuulaosion jouduin valitettavasti hengailemaan sivussa, kun selkä ei kestä eteen ja taakse taivutuksia yhtään.

Vähän syväluotaavampaa antia olisin kaivannut, mutta toi koulutus lähtikin siitä olettamasta, että koulutettavat ovat liikunta-alan ammattilaisia ja anatomianläksyt on tehty ja fysiologia hallussa. Olihan se, mutta koskaan ei voi kerrata liikaa.

Testailtiin eri ohjaustapoja ja sitä, miten lihasten aktiivinen aktivointi auttaa liikkeen hallinnassa. Ts. liikettä voi tehdä sen vaikuttamatta mihinkään, tai sitä voi oikeasti tehdä ja saada tuntemusta ja tuloksia ilman liikkeen tai vastuksen muuttamista.

Koulutus antoi vahvistusta omille ajatuksille, ja sain "siunauksen" monille jutuille joita olen omin päin salilla jo kokeillut. Nykyään moni, ainakin minä, luotan liikaa siihen, että kaikki pitäisi saada valmiina. Tarkoitan, etten voi luottaa kehittelemieni liikkeiden oikeellisuuteen ellei joku muu ole niitä aiemmin kuvannut ja paperille painanut.

Tänään tuli monesti kerrattua ettei anatomia mihinkään muutu, ja ihminen koostuu lihaksista, luista ja nivelistä. Niitä liikuttamalla saadaan aikaan liikettä, jonka tekemistä ja tukemista voidaan harjoitella eri harjoitteilla.
Ja mun liike on ihan yhtä hyvä kuin jonkun muun liike!

Liikunta ei ole rakettitiedettä, on vain tiedettävä perusteet ja osattava soveltaa. Siitä on hyvän PT:n ammattitaito tehty!

2 kommenttia:

Jonna1983 kirjoitti...

Lepuskin Fressi on muuten aivan törkeen hyvä sali. Jos asuttais yhtään lähempänä niin siellä reenattais! Joku päivä tarttee taas lähtee sinne jumppailemaan :)

Johanna kirjoitti...

Lepuskin Fressi on luultavasti paras sali missä oon treenannut. Valtava valikoima hyviä vanhoja laitteita ja se on sopivan punttisalimainen (vs. fiinit kuntokeskukset)

Tervetuloa jumppailemaan! :)