lauantai 9. marraskuuta 2013

Suosituimmat tekstit vol.1: Herra KP

Tämän blogin kaksi suosituinta tekstiä eivät suinkaan ole koskeneet minua, vaan Enkeli Elisaa (tai tapauksen nostamaa mediakohua, who knows) ja KP Ouramaa (tai hänen vaimoaan Yasmin Ouramaa, tai heidän liittoaan, who knows).

Käsittelen hieman lisää näitä kahta suosituinta aihetta.

Ensinnäkin KP.
Häneen viittaava blogiteksti on vuodelta 2011, ja sen pääset lukemaan tästä: Pysähdynpä miettimään.

Herra Ourama on monisyinen henkilö, Suomen bodyscenen johtohahmo, jota usein syytetään milloin mistäkin vääryydestä ja kurjuudesta.

Totuushan on, että KP on se, ketä kaikkien lajin harrastajien ja seuraajien on kiittäminen siitä, että bodylajit kuten kehonrakennus, bodyfitness ja bikinifitness on tällä hetkellä näin suosittuja Suomessa. KP porukoineen hallinnoi Suomen Fitnessliittoa ja Kehonrakennusliittoa, järjestää IFBB-liiton alaiset kisat Suomessa, julkaisee ja toimittaa Bodylehteä ja on mukana monessa. Eli paljosta on kiittäminen, mutta paljon myös parjataan.

Bodylehti on monen mielestä huonosti toimitettu - kilpailijoita arvostellaan sen sijaan, että arvostetaan. Vaikka kyseessä on arvostelulaji, palaute ja arvostelu pitäisi olla kilpailijaa kunnioittavaa. Kilpailussa pitäisi arvostella fysiikkaa sääntöjen puitteissa, eikä kilpailijaa henkilönä, kuten tuntuu usein tapahtuvan.

Kilpailuissa aikataulut kusee, ja kilpailijat joutuvat odottamaan vuoroaan kun yleisö on myöhässä.
Mietin, montako lätkämatsia on aloitettu myöhässä siksi, että kaikki katsojat eivät vielä ole paikoillaan?

Kisakatsomoon ei ole paikkoja ja liput on liian kalliita. Liputhan maksaa jos niille on kuitenkin kysyntää. Niin se vaan bisneksessä menee, siitä on kai turha vääntää vaikka hinta onkin suolainen.

Liittojen toimintaa pidetään kyseenalaisena, mutta pelihän voisi olla vieläkin ketkumpaa. Nyt sentään voimme olettaa, että asioita pyritään tekemään oikein ja oikeudenmukaisesti.

Arvokisa-asiat on ollut hieman epäselviä. Kisaamaan ei ulkomaille pääse edes omalla rahalla.
Nythän niihin kai tuli muutos.
Tähän asti liitto on lähettänyt arvokisoihin valitsemasa määrän kilpailijoita. Fitnessistä ei ennen Maikku Hiljasta lähetetty ketään Pajulahden Minnan jälkeen, koska taso ei ollut riittävä (?). Vai lähetettiinkö Tiina Kasvi kerran? Vai oliko sekin omakustanteinen anomuspaikka? Youtube on kuitenkin tuonut kisat kaiken kansan nähtäville, ja Lomanin Mirkalla olisi voinut olla hyvätkin saumat pärjätä SM voittovuonnaan. No, luultavasti taustalla on jotain mitä suurelle yleisölle ei kerrota.

Moni kuitenkin ihmetteli sitä, ettei arvokisoihin saanut lähteä edes omakustanteisesti. Se on kyllä outoa. Mutta outoa on sekin että kilpailijat odottavat liiton päätöksiä ja tyytyvät niihin. Moniin kilpailuihin riittäisi oma ilmittautuminen ja kisalavalle pääsisi ilmoittautumismaksun maksamalla ja menemällä paikalle. Ihan itse.

Kilpailijoiden arvostus. Se on tuntunut olevan se suurin hiertävä kivi kengässä.
Kilpailijat kokevat, että KP:n suosikit saavat palstatilaa lehdessä, hehkutusta, starakohtelua ja etuoikeuksia.
Yleinen mielipide tuntuu myös olevan että herran mielipide saattaa muuttua sekunneissa ja suosikit vaihtuvat yhtä nopasti. Ja jos sieltä suokkaripallilta putoaa niin pudotus on kova.

Kilpailupaikoilla, kun kilpailijat muutenkin ovat herkkinä dieetin ja paineiden alla, on helppo provosoitua ja on helppo tuntea vääryyttä. Moni kilpailija on sanonut, ettei kilpailijoita kunnioiteta. Tämä näkyy mm siinä, että kärkikolmikon (tai viisikon) ulkopuolella tuomaristolle ja järjestäjälle tuntuu olevan aivan sama kuka on milläkin paikalla, kuka saa mitä pisteitä ja kenen kroppa näyttää miltä. Kilpailija, joka on treenannut kovaa, nähnyt valtavasti vaivaa kisakuntonsa eteen (oli päivän kunto mikä tahansa) ja panostanut rahansa ja sosiaaliset suhteensa uhraten kisaan kaiken, haluaisi saada sijoituksen ja palautteen, tiedon siitä, missä on onnistunut ja mikä olisi ensisijainen kehityskohta. Tässä olisi kai tuomaritoiminnan ensisijainen kehityskohta.

Yksi itseäni ärsyttänyt asia on niinkin vähäpätöinen ja hölmö kuin että yleensä palkintojenjaossa, oli tilaisuus mikä tahansa, jakajilla on juhlavaatetus, mutta (ainakin Suomessa) IFBB:n edustajat ovat usein farkuissa tai verkkareissa. Kertooko se sitten liiton linjasta vai suomalaisten tyylittömyydestä, en siihen ota kantaa ;)

Vaikka kisat ovat Ouraman järjestämät, on kilpailupaikan hengestä vastuussa KP:n lisäksi koko järjestävä organisaatio, ja tietysti myös kilpailijat itse. Toki voidaan ajatella, että KP määrää mitä ala(ma)iset tekee, ja näin pitää häntä vastuullisena, mutta onko se sitten totuus, mene ja tiedä.

Näitä asioita olen kuullut monelta kilpailijalta. Moni ei uskalla sanoa mitään julkisesti, koska kaikki "tietävät" että pullikoinnista seuraa kosto. Moni sanoo, ettei uskalla puhua epäkohdista ääneen jos meinaa vielä kilpailla. Surullista.

Aika moni on vuosien varrella ihmetellyt sitä, miten KP:n ympärillä pyörii niin paljon toinen toistaan kauniimpia naisia. On esitetty väittämiä, että mielistelyllä saisi etuja. Onpa joku ehdotellut ääneen sitäkin, että raha vaihtaisi omistajaa kun ammattilaiskortteja jaellaan, mutta se sentään todettiin pupuksi. Se blogini toiseksi suosituin juttu käsitteli uutista, joka kertoi KP:n vieneen vihille parikymppisen Fitnessmallikisan voittajan, nykyisen bodyfitnessvoittajan. Se on hankala asia, jos sattuu rakastumaan ihmiseen, jonka kanssa pariutuminen herättää kaikenlaisia epäilyksiä. KP on varmasti vuosien varrella kasvattanut paksun nahan näille jutuille, mutta sääliksi käy Yasminea. Voiko se voittokaan tuntua hyvältä jos foorumit on sen jälkeen täynnä "tottakai KP:n vaimo voittaa"-tyyppisiä mielipiteitä.

Monelle IFBB on se "ainoa oikea" liitto, ehkä sen takia että sen asema Suomessa on ollut tähän asti niin vahva. "Oikeat kehonrakentajat kisaa IFBB:ssa ja IFBB:n Figuret on niitä oikeita Fitness naisia". Itse fanitan täysillä kissamaisen sulavaliikkeistä ja kuvankaunista Oksana Grishinaa, mutta niin se vaan kisa toisensa jälkeen Oksanakin häviää Tanjille, jonka fysiikka on Oksanaa äijämäisempi ja vapari kankeampi. Se on yksi syy miksi en voi yhtyä tähän yleiseen mielipiteeseen IFBB:n tasosta.

Vähään KP:sta sivuun, syvemmälle liittoasioihin.

Valitettavan moni IFBBläinen menee siihen muiden mollaamiseen. Kai se on sitä samaa kuin vaikka rotuvihat ja uskontosodat. Omaa mielipidettä pidetään ainoana oikeana ja muut ovat vääräuskoisia. Onko tämä siis rasismia?

Mä en ole niin liittouskollinen. IFBB:n tuomarilinja poikkeaa niin kovin omista mieltymyksistäni, vaikka sääntöjä lukemalla voisinkin kuvitella pitäväni tästä mallista. Mun mielestä jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiinsä, ja sitä varten on sitten näitä muita liittoja.

Keväällä GoExpo-messujen yhteydessä Helsingissä pidetään Fitness Universe-liiton kisat. Siis ne samat kisat, joissa mä olin viime kesäkuussa Roomassa ja Miamissa. Ne kisakokemukset oli todella positiivisia ja musta oli huikeeta päästä matkustamaan, oli ihanaa olla osa tiimiä ja ihanaa edustaa Suomea. Enkä muuten edustanut huonosti! Paras suomalainen sijoitus voittoisan Else Lautalan jälkeen :)


Varsinkin bikinifitness on nyt todella suosittua. Moni haluaa siihen biksukuntoon, haluaa tuntea itsensä seksikkääksi ja haluaa olla päivän prinsessana. Ja miksei? Se bikinikunto on monissa liitoissa sama. Haetaan sporttista ja tiukkaa, naisellista bikinikuntoa. IFBB:n poseeraukset on kuitenkin aika pornahtavat, ja moni kauhistelikin tyttöjen pyllistyksiä jotka näyttää jopa miesten silmään "hiukan liikaa" noin niinkun yleisellä paikalla ja perhetapahtumassa.

Fitness Universe linjasi sääntöihin, että jokaisesta jalkojen avauksesta ja pyllistyksestä pisteet vähenee viidellä. Maksimipisteet on 20, joten neljällä jalkojen avauksella tai pyllistyksellä olet nollilla. Kärkeen on turha kuvitella pääsevänsä jos tulee yksikin -5p.


Jo tämä sääntö tuo mun mielestä tapahtumaan sitä urheilujuhlan tuntua, eikä seksimessufiilistä. Seksikäs voi olla olematta halpa. Toivonkin, että kaikki ne tytöt, joille pyllistely on liikaa, rohkaistuisivat nyt ja tulisivat kokeilemaan miltä se lavalla säteily tuntuu :)

Fitnessissä Fitness Universen arvostelutapa on mielestäni parempi. Vapaaohjelma muodostaa osan pisteistä, fysiikka osan, samoin kuin mm. IFBB:ssa. Fysiikkaa ei kuitenkaan verrata varsinaisesti muihin, vaan jokainen saa omat pisteensä, omasta symmetriastaan ja kunnostaan. Useampi kilpailija voi saada samat pisteet eikä tuomarin tarvitse vertailussa päättää mihin järjestykseen hän tytöt laittaisi. Tuomareiden yhteenlasketut pisteet ratkaisee.

Tuomaristossa istuu voimistelun, cheerleadingin tai tanssin valmentajia ja koreografeja, jotka ymmärtävät ohjelman taiteellisuuden ja vaikeuden päälle paremmin kuin esim. kehonrakentajat. He luultavasti myös arvostavat fysiikassa enemmän samoja asioita kuin minä itse, toisin kuin kehonrakentajat.

IFBB kuitenkin on International Federation of Body Building and fitness, vahvasti kehonrakennustaustainen liitto, jossa myös fitnessurheilijoiden fysiikkaa arvostellaan kehonrakennuksen lähtökohdista.

Onneksi siis on eri liittoja, eri arvosteluperusteita ja tapoja, joista jokainen voi valita itselleen sopivimman. Se ei poista eikä edes vähennä arvostustani muiden liittojen kilpailijoita kohtaan. On pelkästään hienoa, että liitoissa on oikeasti eroja, jotta kilpailijoiden on helpompi tehdä valintansa. Jos voisi toivoa, toivoisin, että amatööritasolla voisi kokeilla vapaasti eri kilpailuita, jotta saisi kilpailukokemusta ja näkisi mikä tyyli itselle istuu parhaiten. PRO tasolle mennessä varmaan onkin jo selvää mitä liittoa haluaa edustaa ja silloin saakin rajoittaa kisat yhden liiton alle.


Tällaisia ajatuksia tällä kertaa. Kerro vapaasti oma mielipide, oli se sitten puolesta tai vastaan, liittoasioista tai niiden isännistä :)


6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aivan loistava!

Johanna, olet onnistunut kiteyttämään hyvin "erot" bodaus-liiton ja Fitness liiton välille. Toivottavasti jatkat puolueetonta linjaa ja avaat URHEILUJOIDEN katselmuksia ja vaihtoehtoja urien valintoihin.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, olen samoilla linjoilla bikinin halvahkosta tyylistä.. siitä on fitness kaukana.. Ilmeisesti wabba on vielä eri liitto? Eikö sofia Ruusila menestynyt tämän liiton kisoissa juuri? Katselin vaan että kuvista että siinä liitossa tytöt pyllistelee aika rohkeesti myös.. Aika onnettomilla lihaksilla menestyy siellä monet..

Johanna Lind kirjoitti...

Kiitos kommenteista!!

Fitnessissä liittoja on vielä enemmän kuin nyrkkeilyssä. Wabba on niistä yksi.

Sofia oli keväällä Wabban kisoissa ja nyt syksyllä mukana Las Vegasissa Fitness America-kisoissa Elina Tervon ja Else Lautalan kanssa. Ja kaikki meidän upeat tytöt sijoittui mahtavan hyvin!

Niinhän se on, että on helppo säteillä kun edustaa juuri sitä linjaa mitä kunnioittaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Expon järjestää KP¨n oma OY joka on ostanut lajiliitolta oikeudet kisoihin 15.000€lla joskus vuonna 5 ilman liimaa.

Anonyymi kirjoitti...

Universen tuomaristosta on laadukkuus kaukana ainakin kun kattoi ketä istui Helsinki fitness kisoja tuomaroimassa. Jone Nikula ja Jussi69 on oikeen fitnesa alan huippu asiantuntijoita !!

Johanna Vuorenmaa kirjoitti...

Jone ja Jussi istuivat Model-sarjan tuomaristossa median edustajina, eli olivat itsekin sporttisina ihmisinä ihan oikealla paikalla arvioimassa median käyttöön sopivia kilpailijoita.
Modelia tuomaroi aina median, mallitoimistojen ja muiden vastaavien tahojen edustajat :)

/ Johanna