maanantai 11. lokakuuta 2010

Pesutupasotaa

Käytän toisinaan meidän kahden rapun yhteiskäytössä olevaa pesutupaa. Ihan jo siksi, että pesukone on isompi kuin oma, joten sinne menee kaikki mustat samaan aikaan, toiseksi, siellä on kuivausrumpu, joka ihanasti kerää kangaspölyn ja koirankarvat.

Niin kauan kuin olen sitä pesutupaa käyttänyt, siellä on käyty sotaa varauskirjan ja erillisten pikku lappusten välityksellä.
Ensin sanankäyttö kuivausrummun kunnosta oli niin rajua, etten uskaltanut käyttää koko kuivuria - jos vaikka vahingossa jätän jonkun raon putsaamatta ja saan koko talon vihat päälleni.

Jossain vaiheessa kirjoitin johonkin uhkauslappuun, että moisen sättimisen sijasta voisi olla rakentavampaa kirjoittaa ohjeet kaltaisiani keltanokkia varten. Pian käsin kirjoitetut ohjeet ilmeistyivät seinälle ja hetken oli rauhallista.

Viimeaikoina kirjoittelu on taas lisääntynyt. Valitetaan siitä, että oman pyykkivuoron joutuu AINA aloittamaan muiden jälkien siivoamisella. Koirankarvoja on joka paikassa eikä kuivuria ole puhdistettu, lauhdutinta ei ole puhdistettu tai pesuallas on järkyttävässä kunnossa.

Ilmeisesti kyseessä on aina sama talous, joka jättää siivoamatta, joten olisiko tehokkaampaa rohkeasti soittaa ovikelloa ja keskustella asia selväksi? Voisiko olla mahdollista, ettei tämä henkilö edes lue lappusia? Tai ehkä hän ei puhu suomea, jolloin lappuset ovat täysin hyödyttömiä.

Tällä kertaa valitukselle oli uhrattu kokonainen A4. Muistan irrallisia lauseita:
"Kerta toisensa jälkeen pesutupa on järkyttävässä kunnossa ja koirankarvoja on joka paikassa", "Talossa on allergisia lapsia!", "Koiran tai kotieläimen peitteitä ja alustoja EI pestä pesukoneessa", "Osta oma kone"
Kaksi viimeistä kuului muistaakseni yhteen.

Mietin, kumman oikeastaan pitäisi ostaa oma kone. Allergiaperheen vai koiranomistajan?
Äkkiseltään sanoisin, että allergiaperheen kuuluisi ostaa oma kone, koska heidän rajoituksensa ei saisi rajoittaa muiden ihmisten elämää.

Kerrostaloasumisessa on se nurja puoli, että naapureilla on oma elämä ja omat tavat. Niitä täytyy kunnioittaa vaikka ne eivät menisi yksiin omien mieltymysten kanssa.

Oma allergikko koirani on usein kipeä, koska löytää pihapiiristä leipää, karkkia, purkkaa ja grillimakkaraa. Onko mulla oikeus rajoittaa naapureiden syömistä? Kieltää grillaaminen kesällä koska koirani on allerginen makkaran paloille joita maahan tippuu? Tai kieltää naapurin lapsia syömästä karkkia ulkona?

Osakkeenomistajalla on kai oikeus olla taloyhtiön sääntöjä ruotimassa, mutta vuokratalossa, jossa lemmikkien pitäminen on sallittua, mielestäni ei voi rajoittaa yhteisten tilojen käyttöä muilta. Itse on keksittävä keino selviytyä! Agree?

Ei kommentteja: