maanantai 11. huhtikuuta 2011

Fitness for dummies

Itselleni treenaamisen perusasiat ja fitness lajina on niin tuttua, etten osaa edes ajatella, kuinka pihalla monet muut ovat. Viimeaikoina olen vastaillut moniin kysymyksiin koskien tulevia kilpailuita ja lajia yleisesti.

Kun ihmiset kuulevat minun tähtäävän syksyn kisoihin, he ihmettelevät, miksi alan nyt jo valmistautua.

"Eikö kannattaisi vähän lähempänä vasta..?"
Vaikka fitness elämäntapana ja fitness kilpailumuotona ovat kaksi täysin eri asiaa, fitness kilpailumuotona tarkoittaa myös tietynlaista elämäntapaa. Kisaan ei voi valmistautua vain nukkumalla hyvin ja levittämällä rusketusainetta.

Dieetti on vain yksi osa tätä kilpailuun valmistautumista. Ennen dieettiä on treenattava, treenattava ja treenattava. On kehitettävä kaikkia niitä ominaisuuksia, joita tarvitaan sinä päivänä kun lavalle noustaan. Peruskuntokaudella, massakaudella tai treenikaudella, miksi sitä haluaakin nimittää, on kasvatettava lihasta sen minkä pystyy sekä suunniteltava ja harjoiteltava vapaaohjelmaa kun vielä voi nauttia määrättömästi energiaa.
Dieetillä keskitytään sitten ihan muihin juttuihin.

"Mitä säkin dieettaat?"/"no ei sulla ainakaan oo painoa pudotettavana!" ovat myös tuttuja kommentteja, kun dieetistä tulee puhetta.

Fitnessdieetillä ei ole ihannepainoon pääsemisen kanssa mitään tekemistä. Sillä ei myöskään tavoitella "tavallisen laihduttajan" tavoin terveysvaikutuksia, vaan mennään jopa niiden terveysvaikutusten rajan väärälle puolelle, mutta hallitusti.

Dieetti ei tarkoita mitään ihmedieettiä ja nopeaa painonpudotusta hinnalla millä hyvänsä, vaan tarkkaa ruokavaliota, jolla pyritään saamaan lihasten päältä mahdollisimman paljon rasvaa pois. Näin lihakset erottuvat lavalla paremmin, eikä ihon alla näy rasvamuhkuroita tai ylimääräistä höttöä.

"No eks sä sitten koko kesänä syö mitään?"
No syön. Ja paljon syönkin, ja säännöllisesti, ja hyvin. Mutta en grillimakkaraa ja olutta.

Päivittäistä (tai viikottaista) energiasaantia, eli ruuan määrää, vähennetään pikkuhiljaa, samalla kun energian kulutusta, eli liikuntaa, hiljalleen lisätään. Dieetin pituus riippuu massakaudella kertyneen rasvakudoksen määrästä, ja vaihtelee parista kuukaudesta yli puoleen vuoteen.

Dieettiruoka ei ole pelkkää salaattia, vaan on huolehdittava ei vain riittävästä, vaan tarvittavasta hiilihydraattien, proteiinien ja rasvan saannista. Ruuan on oltava monipuolista ja sitä on syötävä tarpeeksi, jotta lihakset säilyy, ja usein, jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä.

Tämä on se osa dieettiä, joka "tavallisen laihduttajankin" olisi hyvä sisäistää: Syömättä et laihdu!

Tai laihtuu, mutta ensin lähtee nesteet, sitten lihakset, ja lopulta jäljellä on vain luiden päällä löllyvä rasva, kunnes mennään sinne anorektikko-osastolle ja luiden päällä on vain kuiva iho.

"Massakaudella kannattaakin syödä sit vaan mäkkärissä tai käydä pitsalla"
Jos massaa haluaa massan vuoksi, voi syödä friteerattua majoneesia tuplajuustolla, mutta jos haluaa lihasmassaa, on syötävä hyviä rakennusaineita tarpeeksi.

3000 kcal ei syödä vain sen 3000 kcal:n takia mistä tahansa hötöstä, vaan se tietty kalorimäärä on laskettu tarvittavien ravintoaineiden saannin mukaan. Hiilaria, protskua ja rasvaa pitäisi syödä tietty grammamäärä per painokilo, jotta elimistö saa sen energian ja ne rakennusaineet, joita se optimaaliseen toimintaan ja kasvuun tarvitsee.

"Mitä urheilua se muka on kun siellä lavalla vaan seisotaan"
Kokeillaanpa.
  1. Seiso jalat yhdessä. Jännitä pohkeet ja reidet kääntämällä polvia hieman ulospäin. Polvien olisi hyvä pysyä yhdessä.
  2. Kippaa lantio taakse, jännitä pakarat ja rutista vatsalihakset esiin. Hyvä.
  3. Käännä olkapäät taakse -pelkkä veto ei riitä, koska hartialinja on saatava näyttämään mahdollisimman leveältä.
  4. Jännitä leveä selkälihas niin, että "siivet" näkyvät kainaloiden alta. 
  5. Jännitä olkapäät ja hauikset kauniin pyöreiksi.
  6. Hengitä.
  7. Ja nyt hymyä! Tässä on etuasento. Seuraavaksi voit tehdä neljäsosakäännökset.
    Eihän se vaikeata ole, mutta melko raskasta. Se ei näytä niin raskaalta, koska asentoja ja hymyä on harjoiteltu, harjoiteltu ja harjoiteltu silloin, kun energiaa vielä on.

    Kilpailutilanteessa kroppa on kuiva (sekä rasvasta, energiasta että nesteistä), joten lihakset väsyvät erittäin nopeasti. Kisatilanteen jännitys ja kuumat spottivalot tuovat vielä omat haasteensa. Usein kilpailijoiden lihakset kramppaavat, nykivät ja tärisevät anatomisissa asennoissa, mutta kipu on vain kestettävä hymyn hyytymättä.  Eikä sekään niin vaikeaa ole siinä vaiheessa, kun koko pitkä vuosi on tehty töitä juuri sitä hetkeä varten, ja kun katsomosta erottuu vielä tuttu kannustushuuto, hymy tulee ihan itsestään :)

    Mutta jo asentojen tekeminen kisatilanteessa on siis mahdotonta, ellei lihaskestävyyttä ole niitä varten treenattu. Asennot itsessään täytyy saada lihasmuistiin, jotta ne lavalla tulevat vaivattomasti ja voi keskittyä siihen "rentoon seisoskeluun" 12cm:n koroilla.

    "Onks siellä pakko olla niin luonnottoman ruskea?"
    On. Lavan valot ovat niin armottoman kovat, että ilman rusketusta näytät kalkkilaivan kapteenilta. Solariumrusketus ei todellakaan riitä, vaan kilpailua varten iho värjätään tätä tarkoitusta varten kehitetyllä aineella. Rusketusaineen avulla lihakset erottuvat paremmin valojen ja varjojen ansiosta.

    "Miks jotkut vaan seisoskelee ja joillain on se tanssiesitys?"
    Body fitness on kilpailijoiden keskuudessa suosituin sarja. Siinä kilpailu perustuu ainoastaan kilpailijan fysiikan arvosteluun. Lavasäteily, naisellinen ulkonäkö ja urheilullisuus kuuluu tietysti tähän arvosteluun, mutta kilpailu perustuu siis vain hankitun lihasmassan ja -kireyden esittelyyn, eli poseerauksiin.

    Tänä vuonna uutuutena on T-kävely, jossa kilpailijat kävelevät lavalla yksi kerrallaan, tehden mallikäännökset. Näin nähdään myös kilpailijan liikkumista poseerauksen lisäksi. Se tuo lisää ulottuvuutta kilpailuun ja hieman lisää haastetta tytöille, koska kova treeni tuppaa jäykistämään lihaksia, eikä korkkareilla kävely muutenkaan ole niitä helpoimpia hommia.

    Fitness on sarja, joka on kärsinyt kilpailijakadosta siitä asti, kun bf-sarja tuli kuvioihin.
    Fitness-sarjassa kilpailijat esittävät poseerausten lisäksi 60-90 sekuntia kestävän vapaaohjelman.

    Aiemmin 2/3 pisteistä tuli fyysikasta ja vain 1/3 vapaaohjelmasta. Muutama vuosi sitten tilanne parani, ja pisteet pistettiin tasan puoliksi.

    Tämän vuoden sääntömuutosten myötä vapaaohjelmaa painotetaan 2/3 ja vain 1/3 pisteistä tulee fysiikasta. Fysiikka on siis edelleen tärkeä, mutta paino on sillä urheilullisuudella. Suokaa anteeksi sanankäyttöni, takoitus ei ole dissata bf-tyttöjä, jotka kyllä edottomasti ovat urheilijoita!

    Vapaaohjelma on sitten ihan oma lukunsa. Se ei ole vain "tanssiesitys". Sitä varten on opeteltava akrobatiaa ja muita temppuja ja ne on yhdistettävä toisiinsa jollain sujuvalla tavalla. Ohjelman on sisällettävä voimaa, notkeutta ja kestävyyttä ilmentäviä liikkeitä nätissä paketissa.

    1,5 minuuttia on kuulkaa pitkä aika painaa täysillä sillä tärisevällä ja kramppaavalla kropalla ;)
    Mutta ne kannustushuudot tuo 100% lisää virtaa, joten yleisölläkin on suuri merkitys, vaikka katsomoon ei lavan kirkkaiden valojen vuoksi näe.

    Näiden sarjojen (fitness ja bf) puvut ja kengät poikkeavat hieman toisistaan, mutta katsojan kannalta niillä eroilla ei juuri ole merkitystä.

    Tässä ne pääkohdat. Jäikö joku perusasia kertomatta? Nyt on hyvä tilaisuus kysyä, sillä tyhmiä kysymyksiä ei ole ;)

    1 kommentti:

    Anonyymi kirjoitti...

    Kirjoitus oli mahtava. Jopa minä joka en yleensä jaksa lukea pitkiä pätkiä, jaksoin jokaisen kirjaimen lulea :) Lisää tämän kaltaisia "oppaita", näissä on hyviä vinkkejä.